In schrijfboeken staat dat verhalen altijd een conflict moeten hebben omdat er anders geen plot is. Ik vind dat onzin. Daarbij wil ik aantekenen dat dit een persoonlijke mening is, geen algemeen geldige. Een verhaal over een stel dat over de heide loopt en de natuur verkent is toch ook een verhaal? Een verhaal over iemand die op de rand van een brug staat en zijn zelfmoord overweegt is een verhaal. Een verhaal over een moeder die met weemoed naar haar spelende kinderen kijkt is een verhaal. Geen conflict, toch een verhaal. Daarbij moet ik wel erkennen dat een conflict je als schrijver van pas komt. Het geeft je een focus, een richting, een ontknoping. Dus als je een conflict kunt vinden, maak daar gebruik van. Het zal je schrijven vergemakkelijken.
De schrijftip verschijnt één keer per week, op maandagmorgen zeven uur.
Ook een schrijftip inleveren? Stuur hem op naar De Slushpile!
Vond je deze tekst leuk? Deze schrijver wil graag meer lezers. Je kunt hem/haar op de volgende manieren helpen:
- Geef hierboven een hartje. Meer hartjes betekent meer lezers voor deze tekst.
- Laat hier beneden een reactie achter. Ook dit trekt weer nieuwe lezers aan.
- Stuur dit verhaal naar iemand die van lezen houdt.
Namens de schrijver: heel erg bedankt voor je hulp!! ❤
Misschien moet je "conflict" niet te letterlijk nemen. Een goed verhaal wordt echter wel sterker door een plot, een spanningsboog waardoor je graag verder wilt lezen. Een conflict - of plot - kan ook een paradox zijn of een raadsel, dat om een oplossing vraagt.
BeantwoordenVerwijderenDat kan wel, maar dat is iets anders.
VerwijderenEen goed geschreven mijmering over schoonheid met sterke beelden zal me ongetwijfeld raken, dank je daarvoor, Albert! Toch zie ik mooie verlevendigende conflictjes doorschemeren in sommige voorbeelden: de mogelijkheid van iets lelijks (bij de hei), de existentiële gedachten van een zelfdoder op het randje (conflict met het leven), weemoed van een moeder (dat de tijd zo snel gaat). Die zijn subtieler dan een meer letterlijke vijand op de reis van de held (een mens als antagonist). De tweedeling tussen plot en psyche. Dat er iets verandert/gebeurt: lijkt je dat wel een criterium?
BeantwoordenVerwijderen"Een verhaal is een reeks samenhangende gebeurtenissen waarin een personage iets verlangt, obstakels tegenkomt, en aan het eind op een andere plek staat dan aan het begin — fysiek, emotioneel of moreel."
BeantwoordenVerwijderenDit is de definitie van een verhaal zo'n beetje binnen de literaire wereld.
Vraag: Welke van de twee volgende tekstjes is een verhaal?
Jan en Els lopen op de hei. Ze wijzen elkaar op bijzondere plantjes en vogeltjes. In hun natuurgids zoeken ze alles op. Terug in huis zeggen ze: "We hebben genoten."
Jan en Els hebben sinds kort verkering. Ze zijn vandaag vanuit Amsterdam naar de hei bij Hilversum gereden. Als ze anderhalf uur gelopen hebben - waarin Els Jan tot vervelends toe haar natuurgids onder zijn neus gedrukt heeft - verlangt Jan naar wat anders onder zijn neus. Els laaiend, Jan gefrustreerd. Terug in Amsterdam zetten beiden een punt achter de verkering.
Geen van beide is een verhaal.
VerwijderenHaha, Jan, dat zijn leuke voorbeelden. Daar is meer aan de hand. Antwoord op je vraag: iets zoals het Zweedse wandeldagboekje van Sander Kollaard. Lijkt op optie A, maar dan literairder geformuleerd. Strikt genomen verhalende non-fictie, maar dat komt meer door de insteek. Want de academische definitie van literatuur die ik geleerd heb, is: tekst die de aandacht vestigt op zichzelf. Voor wat het waard is, want canon.
BeantwoordenVerwijderenDat is een lekker korte maar heel interessante definitie. 👍
BeantwoordenVerwijderen